La Guerra de Successió a Olesa. Miquelets 2013

Els dies 6 i 7 de setembre, Olesa de Montserrat farà un salt en la història i reviurà moments esdevinguts fa prop de 300 anys però que són presents en la memòria del país.

La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica on s’escenifiquen, amb rigor, els diferents fets ocorreguts a Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714). Olesa va ser un punt d’encontre al llarg del conflicte, primer per l’exèrcit aliat i posteriorment per l’exèrcit català.

Tenint en compte els fets històrics ocorreguts, la Festa dels Miquelets d’Olesa esdevé una finestra oberta a la vida quotidiana dels sovintejats allotjaments de l’exèrcit aliat dins la vila d’Olesa amb la recreació de dos campaments militars, i amb la rendició d’honors als 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat entre 1707 i 1714. Precisament l’any 2008 Olesa va dedicar un espai de record als 158 soldats, just al lloc on hi havia emplaçat l’hospital i, per tant, on van morir alguns dels soldats. El Memorial 158 esdevé el punt on se celebra l’acte més institucional de la Festa. És on tenen lloc l’ofrena institucional, les salves d’honor i els parlaments de les autoritats.

La Festa dels Miquelets d’Olesa pren rellevància a mesura que avancen els anys, tot i ser una celebració amb una existència molt curta.

L’any 2008 es va inaugurar el Memorial 158, fruit d´un treball d´investigació documental elaborat per l’arxiver parroquial, Xavier Rota, que va permetre conèixer la història dels soldats morts a Olesa. Amb aquell acte, l’Ajuntament i el poble, volien fer un pas endavant “per tal d´homenatjar els que han estat tants anys en l´oblit i els seus familiars”, segons va manifestar l’alcalde del moment, Jaume Monné, en l’acte d’inauguració del Memorial. Ja, aleshores, l’alcalde va anunciar que tot el consistori volia seguir fent actuacions en la línia de la recuperació de la memòria històrica, perquè no es tornessin a repetir els errors del passat.

Així començava a caminar la Festa dels Miquelets d’Olesa, que en tot moment, va comptar amb la col·laboració de Miquelets de Catalunya. Paral·lelament amb l’estudi sobre els fets succeïts a Olesa durant la Guerra de Successió, es va presentar el primer número de la col·lecció “Quaderns d’Olesa”, creada per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i l’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat, que té per finalitat la publicació de monografies de temàtica històrica i cultural, fetes a partir de la recerca directa a les fonts documentals relacionades amb Olesa de Montserrat i el seu entorn.

El 2010 es va constituir el grup Miquelets Olesa que des d’aleshores fan que la festa sigui més lluïda i més visitada en cada edició.

L’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, sis anys després de la inauguració del Memorial 158, assegura que “El fet que els olesans i els catalans ens entestem a no oblidar uns esdeveniments en els quals alguns només hi veuen una derrota podria fer pensar que som un poble perdedor. Res més lluny de la realitat. Només els pobles sense memòria històrica estan condemnats a repetir una i altra vegada els seus errors”.

Aquest any la Festa dels Miquelets girarà a l’entorn d’un mercat d’artesania popular i de productes de la terra que s’instal·larà a la plaça de les Fonts i a un tram del carrer Alfons Sala i que serà ambientat a inicis del s. XVIII. Els mateixos paradistes i les diferents actuacions que tinguin lloc durant la festa aniran en consonància amb l’època.

EL PROGRAMA D’ACTES:

Divendres dia 6 de setembre

19.00 h Presentació de la Festa dels Miquelets a l’Auditori de la Casa de Cultura

20.30 h Inauguració de l’exposició “Als defensors de la llibertat” a la Casa de Cultura

Dissabte 7 de setembre

9.00 h

Mercat barroc. Artesania popular i de productes de la terra.

Carrer d’Alfons sala, plaça de les Fonts, carrer de l’Església i plaça Nova

Campament dels Miquelets a la plaça de les Fonts i placeta de Joan Povill

Campament de l’exèrcit borbònic a la plaça Nova

11.00 h

Contes, llegendes i rondalles a la plaça de les Fonts

La cuina olesana del s. XVIII a la seu del Centre Muntanyenc i de Recerques

11.30 h Jocs tradicionals infantils a la plaça Nova

12.00 h Ronda dels Miquelets i instrucció militar pels carrers del mercat barroc

13.00 h Batalla i captura del “Capitán Maria” a la Plaça Nova

17.30 h Contes, llegendes i rondalles a la Plaça de les Fonts

17.45 h Trobada de Miquelets i discurs del Marquès de Poal a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Trobada dels regiments de l’associació de recreació històrica Miquelets de Catalunya (Regiment de fusellers i de magraners de la Diputació General, Regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi i Regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer), l’associació cultural “1707 Almansa Històrica” (Regimiento Castilla i Regiment de La Couronne) i els Miquelets de Girona (Regiment de Sant Narcís). Seguidament discurs del Coronel Manuel Desvalls i de Vergós, Marqués de Poal, i hissada de la bandera negra al balcó de l’Ajuntament.

18.15 h Seguici dels Miquelets des de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay fins a la plaça Nova

Seguici popular amb la participació dels regiments recreats per l’associació Miquelets de Catalunya, “1707 Almansa Històrica i Miquelets de Girona, autoritats i institucions.

19.00 h Homenatge al Memorial 158

Ofrena institucional i salves d’honor en memòria dels 158 soldats austriacistes morts a Olesa

Parlaments de les autoritats

Cant d ‘Els Segadors interpretat per l’Escolania i el Cor Jove Santa Maria d’Olesa de Montserrat

L’Assemblea Nacional Catalana oferirà una estelada que serà hissada davant del Memorial 158

19.30 h Mostra de danses tradicionals a la plaça Nova

20.15 h Catalunya a Ultrança! A l’Església de Santa Maria

Recreació del Consell de Guerra de l’exèrcit català presidit pel Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, el Marqués de Poal, succeït a la vila d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714.

21.30 h La justícia del poble

Lectura del memorial de crims i atrocitats comeses pel sanguinari capitost borbònic conegut com a “El Capitán Maria” i execució de la sentència popular

21.45 h Sopar popular a la plaça de les Fonts

23.30 h Ball tradicional amb “Ball a cordes” a la plaça Nova

Per a més informació sobre la festa i els fets històrics que representa podeu adreçar-vos a: http://festadelsmiquelets.blogspot.com.es/p/la-festa-dels-miquelets.html

Font: Ajuntament d’Olesa

Check Also

El blog ‘Receptaris’ del Servei Local de Català d’Esparreguera arriba a les 300 receptes

Des de l’any 2011, el Servei Local de Català d’Esparregeura, publica el bloc Receptaris. Fa …