El Montserratí, Parc Natural i Polvorí alhora

El PLASEQCAT és un pla nacional de seguretat davant possibles incidents en instal·lacions químiques, que va ser pioner a l’estat. Dins el Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya hi trobem tots els municipis de la comarca, en els diferents graus d’alerta establerts. Collbató i Marganell estarien en un segon nivell d’afectació i en primer terme trobaríem la resta de municipis del Montserratí.

Amb Olesa al capdavant, per l’activitat de tres indústries diferents, on la més important i establerta al municipi és Kao Corporation, S.A. que treballa amb substàncies com l’òxid d’etilè, l’òxid de propilè, el metanol i altres gasos liquats; i que en cas de fuita afectaria també a Collbató, Monistrol, Marganell i Esparreguera.

A la carretera del polvorí, entre el Bruc i Marganell hi ha situada l’empresa Maxam Corp. SAU amb un alt risc per ser un dipòsit d’explosius amb capacitat de fins a 200.000 kg, 150.000 detonadors i 60.000 m de cordó detonant.

També es veurien afectats certs municipis per l’empresa Solvin Spain SL (SOLVAY) de Martorell que manipula clor i hidrogen., Campi y Jové, S.A. de Sant Vicenç de Castellet i Laboratorios Miret, S.A. de Terrassa.

En aquest sentit als municipis d’alt risc se’ls obliga a través de la Generalitat de Catalunya a redactar un Pla d’Actuació Municipal (PAM) específic, en previsió de possibles incidents. I en tot cas, al Montserratí, la població ha d’estar preparada per a prendre mesures de protecció en el cas que s’activi el pla d’emergències.

Aquestes mesures normalment suposen el confinament dels veïns a casa seva, amb tancament de portes i finestres, davant eventuals toxicitats elevades de l’aire exterior i en casos greus comporten l’evacuació de la població.

Font: Departament d’Interior – PLASEQCAT

Check Also

OFERTA DE FEINA Es busca Coordinador/a per l’Associació Massís de Montserrat

L’Associació Massís de Montserrat durant els 7 anys d’existència que es compleixen el proper 14/04/2018 …