Projectes

L’Associació Massís de Montserrat treballa sobre tres eixos: la Formació/Assessorament, la Producció i la Difusió/Distribució. Així ajudem en cada aspecte de l’acompanyament a la capacitació agrària.

 

Formació i Assessorament

Actualment treballem sobre el Programa de Formació anual de l’Associació i el projecte de la Xarxa d’Oficines d’Assessorament Agrari. Amb xerrades, cursos i tallers de forma continuada volem potenciar l’evolució i el coneixement en el marc de la pagesia, dirigit a tota la població. Així poder descobrir nous camins als socis i usuaris. D’Octubre a Juliol programem més d’una activitat al mes als diferents pobles del Montserratí.

El curs 2017-18 iniciem un programa pioner per als més menuts, a les escoles. Des de l’entitat organitzem una activitat extraescolar d’educació ambiental enfocada a la sensibilització i conscienciació del nostre paper a la natura: “Som Natura”

En la vessant de l’assessorament tenim la Xarxa d’Oficines d’Assessorament Agrari actualment conta amb 2 Oficines a Marganell i Collbató. Amb l’ajut de les institucions es vol ampliar a d’altres pobles dels entorns del Parc Natural. Amb aquest projecte es vol apropar a nivell local les problemàtiques i dubtes en el marc de la pagesia d’una forma directa i gratuïta pels usuaris. Al mateix temps es desenvolupa pels Ajuntaments una recopliació d’informació de l’estat de la pagesia i els camps del municipi. Així com també es treballa des de la Xarxa d’Oficines per ampliar l’oferta al Banc de Terres de l’Associació.

 

 

Producció

En la vessant de Producció hi incloem des de la llavor al fruit, tot el que podem fer perquè socis i no socis trobin parcel·les on cultivar. També hi ha lloc per oferir eines i recursos sobre els cultius, maquinària, gestió, etc.

Actualment treballem sobre la Producció Comunitària amb els Horts Comunitaris per una banda i també amb el Banc de Terres per dinamitzar l’arrendament i venta de terrenys i finques agrícoles per l’altre banda.

 

 

Difusió i Distribució

Aquí s’hi agrupa la part més professional de l’Associació a través dels mitjans de difusió i distribució del producte de proximitat dels pobles de Montserrat. Responent al concepte d’Associació de Productors i Artesans.

El projecte de difusió que serveix com a aparador tant de l’Associació com dels productors i artesans és el Portal del Montserratí www.montserrati.cat que tot i servir per altres eines i recursos de l’Associació, està pensada per agrupar la comunitat montserratina a la xarxa i poder difondre en part el producte local i de km.0 dels nostres socis productors.

En quan a Distribució actualment treballem amb la Fira del Montserratí. Un mercat que gestionem de parades itinerant que s’afegeix a les festes i fires més importants dels pobles de Montserrat. La Festa del Timabaler al Bruc, la Fira del Vapor a Sant Vicenç de Castellet, la Festa dels Miquelets d’Olesa de Montserrat, la Marxa del Pelegrí a Castellbell i el Vilar… i el recull de fires i festes que ens fan arribar els Ajuntaments i facilitem als productors, fan que tots els productors/es i artesans/es dels pobles de Montserrat que vulguin, puguin tenir fàcil accés a distribuir el seu producte com a parada amb tota l’agenda de fires al seu abast; tant les que organitzem nosaltres com les que no.