Olesa, a la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat

Olesa de Montserrat participarà en la reunió de Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat. El pròxim divendres, 28 de març, l’alcalde del municipi, Salvador Prat, acudirà a un acte sense precedents a Pallejà, on es reuniran els principals líders sindicals, les cares més visibles d’Òmnium Cultural i l’ANC i nombrosos alcaldes de la comarca. L’objectiu de la trobada és reivindicar el dret a decidir del Baix Llobregat.

Una comarca clau en el procés sobiranista

El Baix Llobregat és una comarca clau, sobretot per la seva variada demografia, molt representativa de la diversitat del país, i també pel seu pes demogràfic, ja que hi viuen unes 800.000 persones.

La reunió, convocada per la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, comptarà amb la participació dels secretaris generals d’UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego respectivament; la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell; i el president de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, Frederic Prieto. Entre els alcaldes presents, i a banda de l’alcalde d’Olesa, hi seran entre altres Salvador Esteve, alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, i Oriol Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts i president d’ERC.

L’origen de la Taula: el Pacte Nacional pel Dret a Decidir

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir, aprovat pel Parlament de Catalunya el 26 de juny de 2013, assumeix les opcions democràticament possibles sobre el futur polític de Catalunya i resta obert a l’adhesió de les institucions i associacions que ho sol·licitin.

Amb aquest esperit, el passat 18 de desembre de 2013 es va constituir oficialment la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, amb la finalitat de fer sentir la veu col·lectiva de la comarca a favor del dret fonamental de votar per decidir el futur de Catalunya, un dret que, segons la Taula pel Dret a Decidir, “va lligat a la voluntat de millorar el benestar social de la ciutadania, així com la defensa de la llengua i cultura pròpies”.

Des d’aleshores, les adhesions rebudes per part de les entitats locals de totes les poblacions del Baix Llobregat no han parat de créixer, i s’espera arribar a una xifra propera a les quatre-centes. De moment s’hi han sumat 23 partits i associacions polítiques, pràcticament tots els sindicats i 21 ajuntaments de la trentena que conformen la comarca, el que representa un 70% del total.

Olesa va decidir l’adhesió al darrer Ple municipal

Precisament, un dels ajuntaments adherits és el d’Olesa de Montserrat. L’adhesió es va aprovar en el darrer Ple municipal, amb els vots favorables de Bloc Olesà, CiU, Entesa dels Olesans, ERC i els regidors socialistes Jaume Monné i Juan Miguel Flores; el vot contrari del Partit Popular i l’abstenció de Plataforma per Catalunya i la regidora socialista Rosina López.

Com a membre de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, l’Ajuntament d’Olesa es compromet a endegar iniciatives per tal de promoure la conscienciació ciutadana i fer pedagogia per reclamar l’exercici del Dret a Decidir de tots els ciutadans de Catalunya.

D’aquí que l’acord pres al Ple de l’Ajuntament estableixi que s’informarà totes les entitats del municipi de la possibilitat d’adherir-se a la Taula pel Dret a decidir. De fet, l’Ajuntament ha enviat ja l’acord de Ple a les entitats olesanes.

Els diferents posicionaments dels partits polítics olesans

La regidora d’ERC, Mireia Monfort, va destacar en el darrer Ple l’objectiu central d’aquesta Taula pel Dret a Decidir: donar assessorament per a què la ciutadania pugui decidir lliurement. Per a Jordi Cornellas, de l’Entesa, va comentar que la moció volia, com altres aprovades anteriorment, intentar “aturar els atacs que volen fer posar la por al cos al poble de Catalunya” pel fet de voler-se manifestar democràticament.

Des del PSC, el regidor Juan Miguel Flores va assegurar que el seu partit refermava el compromís amb la democràcia i el dret a decidir i que, per tant, es donava llibertat de vot. Jaume Monné va anunciar també que s’hi sumava. Per contra, la regidora Rosina López es va abstenir en la votació. 

CiU també es va mostrar d’acord amb l’esperit de la Taula pel Dret a Decidir, segons va assegurar el regidor Domènec Paloma, que va afegir que el Baix Llobregat és una comarca amb ciutadans d’orígens molt diversos que han de poder exercir el seu dret a decidir.

La portaveu del Bloc Olesà, Pilar Puimedon, també va destacar la seva adhesió, ja que la participació “és la democràcia directa”.

Check Also

El Montserratí es mulla per l’esclerosi múltiple

Aquest dissabte, 13 de juliol, els pobles del Montserratí celebraran la jornada Mulla’t que organitza …