La Minera s’adhereix a la moció que reclama una actuació al Col·lector de Salmorres

El president de la Comunitat Minera Olesana, Joan Arévalo, ha anunciat que la cooperativa (encarregada de l’abastament d’aigua potable al municipi) s’adhereix a la moció aprovada per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament d’Olesa que demana una actuació immediata al Col·lector de Salmorres, que en dos mesos ha patit dos trencaments al seu pas per Olesa.

Des de la Comunitat Minera Olesana han reiterat que aquests trencaments es produeixen amb molta freqüència, al llarg del seu recorregut que va des de Súria al Prat del Llobregat, per al posterior abocament d’aquestes salmorres al mar. Són molts quilòmetres de canalització, la majoria dels quals passen per les lleres i marges del riu Llobregat. Segons Joan Arévalo, el manteniment és escàs i la previsió de l’ACA és el desdoblament, seguint el mateix traçat, una solució que, assegura Arévalo, la majoria d’ens que gestionen la captació i abastament d’aigua han recorregut. La raó és que, quan es faci, es calculen que es produiran molts trencaments del col·lector que està en servei, “contaminat més el sòl i l’aigua”.

Arévalo també ha destacat que, en relació al traçat, també s’ha proposat a l’ACA que aquest sigui diferent a l’actual, atès que el col·lector, en cas d’un sinistre o trencament, “posa en perill tota una zona fluvial de gran interès social, econòmic, la flora, fauna i ambiental, d’un riu que proveeix a l’Àrea Metropolitana i tots els pobles i ciutats del seu entorn”. Des de la Comunitat Minera Olesana es reitera el seu suport a la moció aprovada del Ple de l’Ajuntament d’Olesa, que conjuntament amb altres ens, com les Comunitat d’Usuaris de les Cubetes del Baix Llobregat i la pròpia Minera, han de fer, defensa Arévalo, “que l’ACA reaccioni, pel bé comú i del medi”.

Segons Arévalo, “som coneixedors que l’actual situació econòmica de l’ACA pot fer que aquesta obra trigui temps a millorar-la o substituir-la”, però també cal tenir en compte que “l’actual col·lector té més de 22 anys i s’han pagat i es paguen cànons per l’ús del col·lector, la instal·lació està del tot amortitzada”.

El president de la Minera ha reiterat que “estem a les mans de l’Administració Hidràulica Catalana que ha de valorar les prioritats d’inversió”, però almenys des de la Comunitat Minera Olesana alerten que, si no es pren un acord d’execució a curt termini del projecte “les conseqüències poden ser irreversibles pel medi i la vida del riu Llobregat, un dels rius més emblemàtics de Catalunya, pels seus aprofitaments i tant a nivell industrial com d’abastament humà”. Com ha alertat en diferents ocasions Joan Arévalo, “continuar amb el col·lector actual suposa tenir instal·lada una bomba de rellotgeria contaminant” al riu Llobregat.

Font Ajuntament d’Olesa

Check Also

OFERTA DE FEINA Es busca Coordinador/a per l’Associació Massís de Montserrat

L’Associació Massís de Montserrat durant els 7 anys d’existència que es compleixen el proper 14/04/2018 …