El Bruc continua resistint a la pedrera i la planta d’asfalt

Els veïns i veïnes d’El Bruc estan mostrant des de fa setmanes la seva oposició rotunda al projecte per a l’obertura d’una pedrera de grans dimensions i una planta d’asfalt just en el límit oest de l’espai natural Montserrat-Roques Blanques, catalogat com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) i inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural. Els actes de protesta estan encapçalats per la plataforma ciutadana Salvem El Bruc.

L’explotació minera ja compta amb l’autorització del Govern de la Generalitat, mentre la planta d’asfalt ha estat aprovada inicialment per l’Ajuntament, restant pendent l’autorització ambiental i l’aprovació definitiva del Departament de Medi Ambient.

L’associació de veïns de Montserrat Park, que també forma part de la plataforma Salvem El Bruc, ha presentat recentment al·legacions per la planta d’asfalt, “que l’Ajuntament ha desestimat i ha portat el projecte a la Generalitat”,  ha explicat Enric Achaerandio, membre de la plataforma, en declaracions a Montserrati.cat. Tanmateix, encara no s’han iniciat les obres d’execució de cap dels dos projectes.

Ara, Salvem El Bruc espera “poder fer un seguiment de la tramitació del projecte de la planta d’asfalt, que ha transcendit ara però feia temps que l’Ajuntament hi treballava”, afirma Achaerandio i afegeix que la plataforma està fent “una recollida de signatures a El Bruc, primer, i després volem fer-ho per internet perquè hi puguin signar persones de fora del municipi perquè creiem que és una cosa que afecta tot el país”.

Pel que fa al projecte de la pedrera, tot i que ja està autoritzat, la plataforma està intentant “aconseguir una còpia dels documents administratius per saber com s’ha fet tot”, explica Archaerandio. “Volem demanar la revisió de l’expedient perquè no s’ha tingut en compte el públic interessat, les masies que es veurien afectades, els veïns…”, diu i afegeix que “només s’ha tingut en compte el promotor de la pedrera”. A més, Archaerandio diu que la pedrera “fa un quilòmetre de llarg per dos-cents metre d’amplada. Hi haurà un gran impacte visual, al contrari del que ha dit l’alcalde recentment”.

El detonant: un POUM “que no compta amb la participació ciutadana”

El passat 12 de gener es va constituir la plataforma Salvem El Bruc, integrada per diverses entitats i veïns del municipi. El detonant de la creació d’aquesta nova plataforma ciutadana va ser l’aprovació per part del ple municipal, el passat dia 31 d’octubre de 2013, d’un avanç del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) “sense comptar amb la deguda participació dels veïns i entitats del municipi i amb unes propostes de creixements urbanístics que no semblen coherents amb el principi de desenvolupament sostenible”, segons afirma la plataforma en un comunicat. L’Acord d’aprovació de l’avanç es va adoptar amb els vots a favor de l’alcalde i dels regidors de CDC i PSC, votant en contra els regidors d’UDC i ERC.

La plataforma vol que l’Ajuntament d’El Bruc consensuï el planejament urbanístic del municipi amb els seus veïns i que no s’executi el projecte d’obertura d’una pedrera i una planta d’asfalt a Roques Blanques, ja que, segons el seu parer, “es malmetria el patrimoni natural i el medi ambient”. Per aquest motiu, Salvem El Bruc demana “que s’aturi el projecte de pedrera i la planta d’asfalt i que es repeteixi el procés de participació ciutadana en la redacció del POUM”.

No a la urbanització de sòl rústic

La recollida de signatures va començar el 9 de febrer passat, “tant per al POUM com per a la planta d’asfalt”, explica Archaerandio. “Al POUM es volen urbanitzar uns terrenys de sòl rústic (entre la NII i el torrent de l’illa, entre altres) que està en un entorn protegit de la muntanya, quan encara hi ha urbanitzacions amb solars disponibles a El Bruc”, afegeix.

 

 

Check Also

OFERTA DE FEINA Es busca Coordinador/a per l’Associació Massís de Montserrat

L’Associació Massís de Montserrat durant els 7 anys d’existència que es compleixen el proper 14/04/2018 …