Un llibre explica la guerra de Successió al Montserratí

La guerra de Successió al Montserratí, obra de Joan Valls i Genís Frontera explica, a través de vivències i personatges reals, com es va viure la guerra de Successió i el retorn dels miquelets a la falda de la muntanya de Montserrat, defensant el rerepaís i resistint-se a l’ocupació borbònica fins al darrer moment.

L’argument: el conflicte des del Montserratí

En el primer capítol es narra l’actuació del llavors marquès del poble, Josep Amat, i del seu germà menor, Francesc Amat i Planella-Grevalosa, compte de Castellar al terme d’Aguilar de Segarra, a Manresa. També s’informa sobre els enfrontaments entre els germans Francesc i Ramon Junyent i Vergós, que s’afiliaren a les tropes francoborbòniques a Barcelona l’11 de setembre de 1714, i els seus cosins Manuel i Antoni Desvalls i Vergós, que contràriament foren combatents austriacistes que lluitaren per la llibertat a la zona del Montserratí.

Així mateix, el llibre explica que habitants d’alguns pobles de la zona del Montserratí foren empresonats per enfrontar-se a les tropes borbòniques, i també es detalla la importància del castell de Castellbell i el Vilar, que va tenir un paper estratègic per a la resistència i es va convertir en fortalesa de defensa que acollí presoners borbònics.

El retorn dels miquelets

Per altra banda, el segon capítol de l’obra se centra en el retorn dels miquelets, que l’any 1719 van envair de nou el Principat, passant pel pont de Castellbell i el Vilar, construït entre els anys 1455 i 1458 i que facilità, al mateix temps, el pas de les tropes borbòniques durant la guerra de Successió.

El lector també coneixerà la història del canonge antiborbònic Maimó, refugiat durant nou mesos a la rectoria de Castellbell i el Vilar durant la guerra i durant el període de resistència catalana, i d’alguns combatents més de Monistrol de Montserrat.

Check Also

OFERTA DE FEINA Es busca Coordinador/a per l’Associació Massís de Montserrat

L’Associació Massís de Montserrat durant els 7 anys d’existència que es compleixen el proper 14/04/2018 …