En marxa el dispositiu de vigilància rural

El dispositiu de vigilància rural del 2014 s’ha posat en marxa fa uns dies als pobles del Montserratí, coincidint amb l’inici de la campanya de recollida de la fruita dolça. Els cossos que es fan càrrec de la tasca són els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Martorell, conjuntament amb els cossos de vigilants i els Agents Rurals. Aquest dispositiu s’estendrà durant tot l’estiu i té l’objectiu de prevenir delictes i faltes contra el patrimoni.

El dispositiu rural consisteix en controls de pas a les zones d’accés i sortida d’àrees rurals i en el patrullatge dinàmic enfocat a evitar furts de productes agrícoles i el robatori de maquinària agrícola. El dispositiu s’emmarca dins del Programa Operatiu Específic (POE) del Món Rural que realitza el cos de Mossos d’Esquadra a nivell de tot Catalunya, i contempla, addicionalment, la possibilitat que els agents del cos de Mossos d’Esquadra puguin recollir cert tipus de denúncies en el mateix lloc dels fets.

Hi ha dispositius per tot el Montserratí

Aquest dispositiu, segons han informat els Mossos d’Esquadra, es durà a terme a diversos municipis del Montserratí, com Martorell, Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Sant Esteve Sesrovires, Esparreguera i Olesa de Montserrat, en col·laboració amb els respectius cossos policials.

En la planificació del dispositiu hi han col·laborat “de forma notòria”, assenyalen des de Mossos d’Esquadra, els diferents col·lectius de pagesos, el teixit agrícola i les agrupacions més representatives del sector, així com els diferents ajuntaments del Montserratí implicats en la iniciativa.

En què consisteix el Programa Operatiu Específic del Món Rural?

El Programa Operatiu Específic (POE) del Món Rural, liderat per la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra (PG-ME) i en el qual participa el cos d’Agents Rurals, que depèn del departament d’Agricultura, neix amb l’objectiu de “reduir i prevenir els fets delictius que tenen més incidència en les zones rurals, especialment els delictes contra el patrimoni”, tal com expliquen els Mossos en un comunicat.

El programa impulsa el contacte permanent i directe amb les possibles víctimes i estableix patrulles de proximitat rural. També facilita la recepció de denúncies in situ i minimitza el desplaçament dels denunciants. A més, s’elaboren mapes delinqüencials de cada zona i es determinen els espais a protegir i els períodes de major activitat.

A Catalunya, el 19,16% de la població viu en l’entorn rural, que comprèn un 89,4% del territori. Els destinataris del POE són tant aquests residents com les persones que desenvolupen algun tipus d’activitat econòmica en el sector primari. Les accions policials es focalitzen en masies i habitatges aïllats, explotacions agrícoles, ramaderes i instal·lacions pesqueres, així com en vies d’accés a aquestes zones, granges d’animals aïllades i magatzems agrícoles, entre altres.

Check Also

OFERTA DE FEINA Es busca Coordinador/a per l’Associació Massís de Montserrat

L’Associació Massís de Montserrat durant els 7 anys d’existència que es compleixen el proper 14/04/2018 …