Controvèrsia candent amb l’escalada a Montserrat

En el descens de barrancs i escalada a Montserrat hi ha una contraposició de visions vigent avui dia entre qui vol mantenir l’essència de l’escalada tradicional i qui ho viu com a escalada recreativa.

Enguany el Patronat de la Muntanya de Montserrat ha decretat la prohibició de l’equipament de noves vies on “S’estableix una moratòria de 2 anys (efectiva de 1 de gener de 2014 a 31 de desembre de 2015) en l’equipament de noves vies d’escalada, vies ferrades i canals equipades durant la qual no es podrà realitzar cap obertura”.

Lluny queden els primers escaladors de l’any 1851 que vivien l’experiència trencant barreres i arribant als seus cims sense referents. Actualment en 7km de llarg i 2,5km d’ample de la serra trobem al voltant de 6.000 vies d’escalada, perfectament documentades. Tant d’escalada esportiva com de via clàssica. El que representen desenes de milers de forats a les roques de la muntanya i un desgast constant d’aquestes per l’acció humana.

En aquest procés de 163 anys dels inicis de l’escalada a Montserrat i a Catalunya, s’ha passat de la descoberta i les proeses a la massificació i necessària regulació d’aquest esport. Passant per ser un atractiu mundial d’escaladors vinguts d’arreu del món.

Ja des de l’any 2005 es treballa per una regulació i coexistència de l’entorn natural i les diferents activitats del massís per part del Patronat i els agents implicats. Ara s’ha arribat al límit d’haver de frenar-ho temporalment per el descontrol de criteris dels escaladors i confien en poder arribar a un equilibri.

De Pirates i talibans

Des dels anys 80 surten grups d’escaladors que en defensa de l’escalada tradicional des-equipen vies reivindicant l’ús dels estris tradicionals adaptatius al medi. I en contra de que les roques de la muntanya estiguin adaptades als escaladors i escaladores.

Aquesta visió ha sorgit en noves generacions i es contraposa a la tendència actual d’obrir vies, una al costat de l’altre. El que presumiblement ha provocat diversos accidents  importants pel fet que persones amb estris d’escalada recreativa hagin accedit a vies des-equipades.

Altres noves regulacions

Per a la restauració de les vies d’escalada caldrà l’autorització del Patronat de la Muntanya de Montserrat.

S’elimina la zona C-8 Monestir de Sant Benet, que a partir de l’1 de gener de 2014 deixa de ser objecte de regulació temporal.

L’àrea de nidificació d’aus rapinyaires de la paret de l’Aeri, cara est del serrat del Moro i paret de Diables passa a ser objecte de regulació temporal. Aquesta zona estarà regulada com la resta de zones C, del 15 de febrer al 31 de maig. Un cop localitzat el niu s’acotarà únicament la zona afectada i la resta quedarà exempta de regulació.

No és permès que el material fix que es deixa instal·lat a les vies d’escalada, vies ferrades i canals equipades sigui de colors o pintat de color (exceptuant el color gris, considerat com a mimètic amb la roca).

No és permesa la utilització de pintura ni d’altres materials per a marcar la situació, el nom o la dificultat de les vies d’escalada o altres equipaments.

Check Also

OFERTA DE FEINA Es busca Coordinador/a per l’Associació Massís de Montserrat

L’Associació Massís de Montserrat durant els 7 anys d’existència que es compleixen el proper 14/04/2018 …