Guia bàsica d’extreure, fermentar, assecar llavors i fer-ne planter

Tot seguit us posem les nocions que va transmetre la Bàrbara, enginyera agrònoma de l’Associació Massís de Montserrat, a la xerrada formativa del dia 11 d’Octubre a la Seu de Marganell.

GUIA BÀSICA DE LLAVORS I PLANTER

A l’hora d’assecar les llavors hem de diferenciar les que s’han de fermentar abans i les que no. La fermentació àcida es produeix quan les llevadures entren en contacte amb el sucre dels fruits.

Les principals llavors dels nostres cultius que necessiten fermentació àcida abans de l’assecat són el cogombre (24h) i el tomàquet (72h). Els passos a seguir per aquesta fermentació són:

– Posar en un pot, en un entorn fresc i sec, les llavors junt amb la gelatina del fruit i un xic d’aigua.

– Anar remenant i deixar reposar l’envàs, amb una tapa transpirable.

– Passat el temps recomanat de fermentació, cal colar i esbandir

– Es pot guardar les llavors amb algo de guix o sílice per acabar d’absorvir-ne la humitat

(les llavors que floten amb la gelatina/aigua al fermentar; es poden retirar, són inviables)

En el cas de l’esbergínia el que s’ha de fer és escarificar amb algun àcid, com ara l’àcid cítric. Posarem la llavor en un pot, igual que les altres, amb algun element amb àcid cítric.

A l’hora de seleccionar i collir les llavors, ens centrem en la segona collita. Doncs la primera no està prou actiu el fruit per generar bona llavor, ni els insectes per atacar-lo. I les últimes florides ja no donen tant bon resultat.

El fruit l’hem de collir el màxim de madur possible (en el cas del pebrot sempre haurà de ser quan està vermell). Pel que fa als tomàquets de penjar, els triarem al final del temps de penjat. Per saber els que aguanten també a les podridures al rebost.

A l’hora de extraure la llavor de les plantes tindrem en compte que hi ha varietats que s’autopolinitzen -Autògames- i -Alògames- que hem de tenir en compte que hi ha flors mascle i flors femella, que es mesclen més.

A l’hora de fer-ne el planter, la Bàrbara (enginyera agrònoma de l’Associació) ens recomana que utilitzem la turba Sphagnum.

 

Check Also

Avís trànsit actes suport La Marató 🗓

Continua llegint Via: AjCastellví