ENTREVISTA – Jaume Alvareda: El matalasser, un ofici perdut! 

Per Joana Llordella
Avui dia tenim matalassos de tot tipus, de làtex, de viscolàtex, viscoelàstic, amb molles, sense molles, inflable, d’aigua, de ploma, futon, crin… Fins no fa massa anys, la majoria de matalassos eren de llana o de borra, fins i tot durant la guerra i els primers anys de postguerra hi havia matalassos de suro –aleshores hi havia ben poca llana perquè teniem poques ovelles per esquilar i, a més, els matalassos també s’havien utilitzat com a barreres al front.

Fins que no arriben els matalassos que tenim avui dia, els més comuns eren els de llana. Aquests matalassos s’omplien de pols, àcars i s’endurien; per això era necessari cridar el matalasser perquè ens el deixés com nou altra vegada. Fins no fa massa anys –jo encara els recordo– a Esparreguera teníem matalassers, un ofici perdut a casa nostra, tot i que avui dia encara en podem trobar en altres poblacions.

L’origen de l’ofici de matalasser es remunta al segle XIV, amb el sorgiment de l’especialització i l’aparició dels gremis –penseu que el gremi de matalassers de Barcelona apareix abans del descobriment d’Amèrica, concretament el 1452.

Els matalassers que jo recordo exercien l’ofici de forma itinerant; Continua llegint

Via: 777 Comunica

Check Also

Anunci en procediment de notificació, incoació expedient sancionador. Exp. 2017/2840

Continua llegint Via: Ajuntament Olesa (Edictes)