2 anys d’Acció de Govern de l’Ajuntament del Bruc: Fraternitat o amiguisme?

En el marc de l’analisi de dos anys de l’Acció de Govern de l’Ajuntament del Bruc d’aquest dissabte, com a President de l’Associació Massís de Montserrat voldria exposar un article personal per donar a coneixer la situació de l’Associació que presideixo en el municipi del Bruc i els greuges generats.

L’Associació Massís de Montserrat treballa des del 2015 al municipi del Bruc amb els Horts Comunitaris del Torrent de l’Illa, com a d’altres municipis montserratins. Us vull fer un resum de la nostra situació amb l’Ajuntament del Bruc, aprofitant ara que fan analisi de dos anys d’equip de Govern BrucViu-Ebet.

L’entitat va explicar al Regidor de Medi Ambient del consistori el dia 17 de Setembre de 2015 durant 2 hores tots els projectes de l’entitat i la vocació i projecció d’aquesta al municipi del Bruc. Que és ajudar al relleu generacional de la pagesia.

Al no rebre resposta de col·laboració en aquest sentit per arrencar el projecte conjuntament amb l’Ajuntament, poques setmanes després vam iniciar els Horts Comunitaris al Torrent de l’Illa.

Durant tot aquest temps el Regidor en cap moment s’ha interessat pel projecte, n’hi ha vingut als Horts a coneixe’ls i preocupar-se’n com a entitat pel medi ambient que som, de gent del Bruc i per gent del Bruc.

Tanmateix hem pogut veure com l’Ajuntament treballava amb entitats que no són del municipi com Eixarcolant (Igualada) o l’Arada (Manresa). Des de l’Associació no demanem privilegis, demanem igualtat d’oportunitats que és molt diferent.

Per altra banda en diferents moments, per part de l’Associació i d’alguns veïns dels Horts hem demanat que s’arregli el camí dels Horts molt malmès i de pas públic, tant per la gent dels Horts com dels veïns i veïnes del municipi. I davant d’aquesta petició i senyalant exactament quin camí era amb l’Alcalde, la resposta ha sigut durant aquests dos anys, obrir d’altres camins en d’altres llocs del Torrent, però en cap moment arrenjar el camí més utilitzat i transitat. Ho hem hagut d’arreglar amb recursos de l’entitat.

Al mes d’Agost de 2017 vam presentar també el projecte de la Xarxa d’Oficines d’Assessorament Agrari, que el Patronat de Montserrat ens finança als portals de Montserrat. Un finançament directe entre l’Associació i el Patronat que només havia de definir-se a quins pobles s’implantarien les dos Oficines Agràries: Monistrol, Collbató, Marganell o el Bruc.

L’entitat ho va presentar primer a el Bruc per la implantació amb els Horts Comunitaris. I tant l’Alcalde com el Regidor de Medi Ambient van dir tres vegades durant la reunió mantinguda, que NO acceptaven l’Oficina Agrària al Bruc. Ens sembla un fet extremadament greu. Malgrat estar finançat 100% externament i seguint l’activitat de l’Associació Massís de Montserrat, on només resultava un benefici pel poble del Bruc, van dir explicitament 3 vegades que NO donarien permís per instalar la Oficina Agrària al Bruc.

Argumentant que treurien part del finançament del Patronat dirigit al Bruc, cosa que vam demanar que es confirmés abans de dir que NO i així ens van confirmar que no era una despesa computable a l’Ajuntament del Bruc sino un acord amb l’entitat Massís de Montserrat únicament.

En un últim intent de col·laborar vam presentar una formació pel 11 de Novembre de 2017 d’un taller de Compostatge per a tots els públics. Per veure’n la possibilitat de finançar-lo l’Ajuntament i poder-lo oferir gratuït, vam presentar-ne el pressupost de 121’6€. I també es va denegar.

L’Associació fa Fires des de abans que arribés aquest Ajuntament d’Enric Canela al Bruc, hem ofert des del primer dia coorganitzar una Fira del Montserratí que és el format que oferim als Ajuntaments. Hem fet Fires des de Castellolí fins a Olesa. I el consistori Bruquetà ens ha donat llargues des de fa dos anys, mentre hem vist fer diferents fires en el mateix àmbit que oferiem, sense rebre cap cooperació com haviem sol·licitat.

Ens sentim totalment despreciats per l’Ajuntament del Bruc, volem que ho sàpiga el poble. Volem que ens diguin si no els agrada la feina que fem o no ens volen fent feina pel poble. Moltes gràcies!

 

Àlex Bagant. President de l’Associació Massís de Montserrat

24/11/2017

Check Also

Fòrum jove

Vine i porta les teves propostes! Continua llegint Via: Ajuntament de Vacarisses (Agenda)